W pełni zorganizowane wycieczki nie powodują konieczności troszczenia się o kwestie związane z żywieniem, jednak podróżowanie z plecakiem lub nocowanie na polu namiotowym czy też na kempingach wymaga na pewno skompletowania podstawowego sprzętu biwakowego. Na suchym prowiancie spokojnie da się przetrzymać jeden lub dwa dni, ale na dłuższe wyprawy trzeba zatroszczyć się o jedzenie bardziej konkretne i przede wszystkim pożywniejsze.
Na jakim sprzęcie można gotować na wycieczce?
Najczęściej wybierane są lekkie i poręczne palniki turystyczne tym bardziej, że do wyboru mamy palniki gazowe, na kartuszach nabijanych lub wkręcanych. Ten drugi rodzaj wydaje się bardziej wygodny w do noszenia, ponieważ istnieje możliwość odkręcenia palnika. Przy kartuszach nabijanych nie ma takiej możliwości, więc nawet, kiedy nie zużyje się gazu, to i tak należy przewozić je w całości, a więc palnik razem z kartuszem, co bywa niekiedy uciążliwe. Z kolei, wielkich ich plusem jest zdecydowanie niższa cena oraz łatwiejsza dostępność. To bardzo ważna informacja, gdyż kartuszy z reguły nie wolno przewozić w samolotach. Palniki z kartuszem nabijanym charakteryzują się również łatwiejszą eksploatacją. Jak widać, mamy wybór między wygodą kartuszy wkręcanych a ekonomicznością, nieskomplikowaną obsługą i korzystną ceną kartuszy nabijanych.
Inną możliwość stanowią palniki turystyczne na paliwo ciekłe, które świetnie sprawdzają się na wielotygodniowych eskapadach, szczególnie na terenach trudniej dostępnych dla przeciętnego turysty. Obsługa palnika nie powinna sprawić większego problemu, natomiast butlę z paliwem można oddzielnie przewozić. W ekstremalnych warunkach, np. wysoko w górach, zwykle stosuje się małe palniki turystyczne na paliwo stałe, niezbyt wygodne w użytkowaniu, jednak nie zajmują wiele miejsca w bagażu i są po prostu lekkie.
Jakie naczynia warto zabrać?
W tym przypadku najlepszym wyborem są gotowe zestawy menażek charakteryzujące się małą wagą i niewielkimi rozmiarami. Warto pamiętać, że w niektórych krajach menażki, proste metalowe kubki, małe patelnie lub nawet tygielek do zaparzania kawy można kupić za naprawdę niskie kwoty, więc niekoniecznie trzeba te naczynia przewozić ze sobą. Ma to szczególne znaczenie, kiedy leci się samolotem i konieczne okazuje się ograniczenie wagi bagażu.
Jeść można nawet z menażek, w których zostało coś ugotowane albo zaopatrzyć się w zestaw plastikowych lub metalowych naczyń turystycznych razem ze sztućcami. Warto pamiętać, że zawsze przydaje się deska do krojenia, która również może pełnić funkcję talerza.
Jakie pożywienie sprawdza się w podróży?
Najbardziej przydatne okazują się wszelkiego typu zupy i dania instant. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie makaronu lub ryżu z jakimiś tanimi warzywami lub jajkami, które spokojnie można kupić w sklepach lub na targach odwiedzanych państw. Jeżeli wędrujemy w górach i raczej trudno liczyć na jakikolwiek sklep, to na pewno dobrym wyborem okaże się żywność liofilizowana. Takie gotowe dania, które zalewa się wrzątkiem mają dość specyficzny smak, ale w sytuacjach ekstremalnych na pewno sprawdzą się idealnie.